Play Video
-
Sterrenprikken
-
Oh yes! De restaurantdeuren zijn weer open! En natuurlijk gaan we eerst naar binnen bij de horeca om de hoek (support your locals), maar sterrenprikken hebben we ook wel erg lang moeten missen. En, hoe leuk; dit jaar zijn er voor het eerst in Nederland ook groene Michelinsterren. De volgende 8 restaurants hebben deze gekregen:
1. Bolenius, Amsterdam
2. De Kas, Amsterdam
3. Lokaal, Doetinchem
4. De Nieuwe Winkel, Nijmegen
5. ONE, Roermond
6. Aan Sjuuteeänjd, Schinnen
7. Het Seminar, Zenderen
8. De Librije, Zwolle
Op de site guide.michelin.com meer over deze restaurants, zoals hun bevlogen kijk op de voedseltransitie (met de mooie term ‘voedselafdruk’), de CO2 uitstoot van wijnen (Ai!), serveerplateaus van hout uit omliggende bossen (mooi gevonden!), de botanische keuken (‘uh, dat is ..?’), het voedselbos als katalysator (‘okay, okay …’) en tomatenvezelpapier voor de menukaart (‘tuurlijk!’). Wij geven in ieder geval vijf sterren aan het Michelin instituut voor deze innovatie 😉 Enjoy!
Play Video
Frisse
blik
-
erst even een korte terugblik: Pierre Durant bedacht in 1810 het conservenblik, waardoor de houdbaarheid van vis met jaren kon worden verlengd. De populariteit van sardines steeg hierdoor enorm en de blikjes zijn al meer dan 200 jaar een begrip in mediterrane landen zoals Frankrijk en Portugal. Niet gek, want blik is duurzaam en sardines passen bij een gezonde levensstijl. Wat wel gek is: deze heerlijke delicatesse is in geen Nederlandse supermarkt te krijgen. Die verkopen namelijk haring, sprot en zelfs ansjovis onder de noemer sardines (vindt de Europese Commissie nog goed ook). Tot Bram Riemersma in 2019 de Sardine Winkel startte … Er zit dus even wat tijd tussen de vondst van de Franse Pierre en het idee van de Nederlandse Bram, maar we kunnen in zijn winkel nu wel kiezen uit meer dan 90 frisse blikken. Wat zijn ze mooi! En lekker. Dus gooi eens een hengeltje uit op sardinewinkel.nl.
Play Video
-
Blij ei
-
Daar word je blij van: eitjes van Kipster. En ja, die komen van hippe kippen. Geluksvogels eigenlijk, die met respect worden verzorgd. Ze krijgen speciaal eten dat dat wordt gemaakt van etensresten en de haantjes – de broertjes van de hennen – worden gespaard zodra ze uit het ei kruipen. Kipster mag zich dan ook de eerste commerciële kringloop kippenboer ter wereld noemen. En nou niet direct gaan kakelen dat er nog altijd dieren bij aan te pas komen, want ondertussen zijn ze in hun laboratorium druk bezig met de ontwikkeling van VEGGS; een vloeibaar goedje van onder andere gist en eiwit van soja, waar je een uitstekend roerei mee kunt bakken. Dit product wordt in de loop van het jaar gelanceerd. Maar ga deze Pasen in ieder geval voor de blije eitjes van Kipster, onder meer te verkrijgen bij de Lidl. Fijne dagen!