Play Video

Super

verpakkings

vrij

Het is een glashelder idee: verpakkingsvrije boodschappen. Dus je pasta of super foods niet in wegwerpverpakkingen, maar bij je thuisbezorgd in glazen potten met statiegeld. Die ook weer netjes worden opgehaald en schoongemaakt. Dat betekent geen onnodige productie van verpakkingen én het verkleinen van je CO2 footprint door het gebruik van de circulaire potten en flessen. Elke bestelling weer. Sinds de start in 2019 zijn er al 1 miljoen wegwerpverpakkingen bespaard. Er is wel 1 nadeel… De verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot is zo’n succes, dat er nu een wachtlijst is van ongeveer een maand. Wel potverdorie!
Play Video

Zeewier

burger

-

Miljoenen mensen hebben ‘m al gegeten: de Dutch Weed Burger. Deze burger wordt gemaakt van eiwitrijke sojasnippers en zeewier. ‘Our food is born, not grown’, zeggen de makers dan ook trots. Daarbij gaan ze voor de beste producten, zoals de duurzaam geteelde zeewiersoort Royal Kombu uit de Oosterschelde. En dat is niet het enige wat ‘royal’ is aan deze bijzondere burger, want koningin Maxima schijnt een heuse fan te zijn. En jij kunt ‘m gewoon kopen in de supermarkt.
Play Video

-

Avocadoos

-

‘Avocados from Hacienda Altos de Cantarriján’, zeg dat maar eens een paar keer hardop achter elkaar. Best lastig, hè? Maar hoe moeilijk het is om uit te spreken, hoe makkelijk het is om direct bij deze boer een doosje avocado’s te bestellen. Dat kan met een paar klikken via het platform CrowdFarm, een marktplaats met de mooiste organisch geteelde groente, fruit en olijfolie. De boeren krijgen dan een betere prijs en jij weet waar het vandaan komt. In het geval van de avocado’s het zonnige Granada in Spanje en dat is een stuk dichterbij dan Mexico, de koploper in de avocado-export (373 miljoen kilogram in 2020). Scheelt veel CO2-uitstoot en daar smaken de avocado’s nóg lekkerder van. Naast het bestellen van een doosje, is er ook de mogelijkheid om een boompje te adopteren. Je krijgt dan de totale jaarlijkse opbrengst toegestuurd. Overigens is het oogstseizoen voor avocado’s bijna ten einde, dus rápido naar ‘Hacienda Altos de Cantarriján’ via de site crowdfarming.com.
Play Video

-

Onverschillig

-

Dat is nog eens een koninklijke oplossing voor uitgeperste sinaasappels die anders worden weggegooid: een likeur, gemaakt van de schillen. Het initiatief is van drie jongens uit de horeca, die samen de motor achter het bedrijf Dik & Schil vormen. Ze konden het niet uitstaan dat 30% van al ons eten en drinken verandert in afval en staken de handen uit de mouwen. Behalve de heerlijke Orangecello maken ze ook Bakkie Pleur, een koffielikeur die is gemaakt van koffiedik uit de horeca. Maar eerst een driewerf hoera voor hun Orangecello, een likeur die zich ook goed laat combineren met tonic. Besteladresjes én de heerlijkste cocktailrecepten vind je op hun site dikenschil.nl. Oranje boven!