Play Video

From trash

to

Treasure

Wel eens een waterrakket gemaakt van een petfles? Boyan Slat deed het in 2009 toen hij 15 jaar oud was. Met 213 flessen tegelijk. Goed voor een wereldrecord. Maar inmiddels is hij wereldberoemd met The Ocean Cleanup; een organisatie die plastic afval opruimt uit rivieren en oceanen, met door hem bedachte methoden. Daar was hij al sinds zijn jeugd mee bezig en hij won er op zijn 18e een prijs mee van de Technische Universiteit Delft. Op deze universiteit ging hij ook studeren (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) en verbeterde daar zijn methode. En nu? Als een (water)raket! Vorig jaar werd er door zijn Ocean Cleanup ruim 816.000 kilo aan afval uit de oceanen gehaald. Probeer je dat even voor te stellen… Heeeeeel veel petflessen. Daarom: Boom! Boyan Slat. Held.
Play Video

Geen Plastic

tasjes meer

op Bali

Denk groot, denk als Melati. Melati wie? Melati Wijsen. Dochter van een Nederlandse moeder en Indonesische vader. Op haar twaalfde startte ze het project ‘Bye Bye Plastic Bags’, waarmee ze er na zes jaar in slaagde om plastic tasjes van Bali te bannen. Het Amerikaanse Time Magazine nam haar vervolgens op in de lijst van 25 invloedrijkste tieners en vorig jaar mocht ze zelfs spreken op het World Economic Forum in Davos. Je zou er een film van kunnen maken, en dat is ook gebeurd: afgelopen zomer kwam de documentaire BIGGER THAN US uit, met Melati in de hoofdrol. Het is een film die een magnifieke wereld van moed en plezier laat zien, van inzet voor iets wat groter is dan wijzelf. De inmiddels twintigjarige Melati zet zich nu in voor Youthopia, een project waarin ze andere jongeren helpt om ook changemaker te worden. We zeiden het al: Denk groot, denk als Melati. Wat een held, deze jonge dame.
Play Video

-

ShelterSuits

-

Als modeontwerper is Bas Timmer succesvol met zijn Sheltersuits, beschermende pakken van gereycled materiaal. Deze worden ingezet van vluchtelingen in Griekenland tot en met daklozenopvang in Amerika. Zijn uitgangspunt: iedereen verdient warmte, bescherming en waardigheid. Hij is inmiddels ontdekt door een bekend Frans modehuis (naam nog geheim) en werkt hiervoor aan een collectie. Ook is hij door Time Magazine uitgeroepen tot Next Generation Leader. Wat een baas, die Bas. Om verder te groeien met zijn Sheltersuits – en dat willen we, toch? – kun je eenmalig €12,- doneren of je oude slaapzak inleveren. Dus: Wake up! En doneer.
Play Video

Chocola

in de zeilen

-

Dit bedrijf gun je alle wind in de zeilen: Chocolatemakers. De fairtrade cacao die ze gebruiken, wordt met het houten vrachtschip Tres Hombres uit de Dominicaanse Republiek gehaald. Want oprichters Rodney en Enver maken hun chocolade niet alleen zo lekker mogelijk, maar ook zo duurzaam mogelijk. Als je wilt kun je ze helpen met het op de kade sjouwen van de zakken cacao of een kijkje nemen in de Amsterdamse chocoladefabriek van deze helden. Maar begin met een bezoek aan hun site en kom alles te weten over deze avontuurlijke chocolademakers. Of haal gewoon een lekkere reep of zakje chocoladezeiltjes in huis. O ja, je kunt ook alvast checken waar op zee de Tres Hombres zich op dit moment bevindt.