Play Video

Frisse

blik

-

erst even een korte terugblik: Pierre Durant bedacht in 1810 het conservenblik, waardoor de houdbaarheid van vis met jaren kon worden verlengd. De populariteit van sardines steeg hierdoor enorm en de blikjes zijn al meer dan 200 jaar een begrip in mediterrane landen zoals Frankrijk en Portugal. Niet gek, want blik is duurzaam en sardines passen bij een gezonde levensstijl. Wat wel gek is: deze heerlijke delicatesse is in geen Nederlandse supermarkt te krijgen. Die verkopen namelijk haring, sprot en zelfs ansjovis onder de noemer sardines (vindt de Europese Commissie nog goed ook). Tot Bram Riemersma in 2019 de Sardine Winkel startte … Er zit dus even wat tijd tussen de vondst van de Franse Pierre en het idee van de Nederlandse Bram, maar we kunnen in zijn winkel nu wel kiezen uit meer dan 90 frisse blikken. Wat zijn ze mooi! En lekker. Dus gooi eens een hengeltje uit op sardinewinkel.nl.
Play Video

-

Steengoed

-

Hier kunnen we kort over zijn. Gewoon een steengoed idee. De notitieboeken van MOYU worden namelijk gemaakt van, jawel, steenpapier. Wij hadden nog nooit van deze boom-vrije papiersoort gehoord, maar het wordt gemaakt van gemalen steen. Tijdens de productie hoeft geen water en bleekmiddel gebruikt te worden, wat ook nog eens zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. Het papier voelt steviger en dikker aan dan normaal papier en is scheur- en waterbestendig. En het mooiste is dat elke pagina uitwisbaar en tot meer dan 500 keer te beschrijven is. Nog een laatste zetje nodig om ook zo’n notitieboek aan te schaffen? Voor ieder verkocht exemplaar wordt er in samenwerking met Trees for Kenia een boom gepland … Dus: write, rewrite, reforest!
Play Video

Zee

aan tijd

-

Gemaakt van visnetten, gedragen door presidenten. Zo zou je het verhaal van horlogemerk Awake kunnen samenvatten. Het avontuur van misschien wel het duurzaamste horlogemerk ooit, startte in 2018 met een Kickstarter campagne. Binnen een uur was het gewenste bedrag van 30.000 dollar al behaald. En toen de eerste Awake-horloges waren gemaakt, kwam er een verrassend telefoontje van de Franse regering: Of president Macron het horloge mocht dragen – en cadeau geven – tijdens de G7-top in Biarritz. Daar toonde de president zijn horloge aan de televisiecamera’s van de aanwezige pers, als illustratie voor wat er mogelijk is: een horloge gemaakt van gerecycled plastic (onder andere visnetten) en die loopt op zonne-energie. Zoals ze bij Awake zelf zeggen: No maintenance, No batteries, No waste. Dat is nog eens lekker bij de tijd.
Play Video

Compromisloze

koning

-

Een beetje sexy spijkerbroek ziet er niet te nieuw uit. Scheurtje hier, vlekje daar. Alsof er al heel wat avonturen in zijn beleefd. Nou, in de meeste gevallen is dat ook zo. Nog voordat je de broek hebt kunnen passen, krijgt jouw denim al karakter: kinderhandjes in Oezbekistan, gedwongen arbeid in India en kostbaar drinkwater in ontwikkelingslanden (8.000 liter water om een kilo katoen te wassen). Dat moet anders, dacht Tony Tonnaer, de ongekroonde koning van Kings of Indigo. Dit modemerk gaat voor de meest duurzame denim en werkt volledig transparant – van organisch katoen tot kledingkast. Ook mooi: de jeans voor vrouwen hebben net zulke diepe zakken als die van mannen (verschil is ontstaan omdat vrouwen vroeger aanmerkelijk minder verdienen). Wat een koning die Tony!