Play Video

-

Avocadoos

-

‘Avocados from Hacienda Altos de Cantarriján’, zeg dat maar eens een paar keer hardop achter elkaar. Best lastig, hè? Maar hoe moeilijk het is om uit te spreken, hoe makkelijk het is om direct bij deze boer een doosje avocado’s te bestellen. Dat kan met een paar klikken via het platform CrowdFarm, een marktplaats met de mooiste organisch geteelde groente, fruit en olijfolie. De boeren krijgen dan een betere prijs en jij weet waar het vandaan komt. In het geval van de avocado’s het zonnige Granada in Spanje en dat is een stuk dichterbij dan Mexico, de koploper in de avocado-export (373 miljoen kilogram in 2020). Scheelt veel CO2-uitstoot en daar smaken de avocado’s nóg lekkerder van. Naast het bestellen van een doosje, is er ook de mogelijkheid om een boompje te adopteren. Je krijgt dan de totale jaarlijkse opbrengst toegestuurd. Overigens is het oogstseizoen voor avocado’s bijna ten einde, dus rápido naar ‘Hacienda Altos de Cantarriján’ via de site crowdfarming.com.
Play Video

-

Onverschillig

-

Dat is nog eens een koninklijke oplossing voor uitgeperste sinaasappels die anders worden weggegooid: een likeur, gemaakt van de schillen. Het initiatief is van drie jongens uit de horeca, die samen de motor achter het bedrijf Dik & Schil vormen. Ze konden het niet uitstaan dat 30% van al ons eten en drinken verandert in afval en staken de handen uit de mouwen. Behalve de heerlijke Orangecello maken ze ook Bakkie Pleur, een koffielikeur die is gemaakt van koffiedik uit de horeca. Maar eerst een driewerf hoera voor hun Orangecello, een likeur die zich ook goed laat combineren met tonic. Besteladresjes én de heerlijkste cocktailrecepten vind je op hun site dikenschil.nl. Oranje boven!
Play Video

Altijd

Zuiver

Water

Terwijl je in 1 minuut dit stukje leest, worden er weer zo’n 1 miljoen single-use flesjes verkocht. En daarvan belandt een groot deel als afval in onze oceanen. Maar gelukkig: herbruikbare waterflesjes worden steeds meer de norm. Enige nadeel is wel, dat deze flesjes na een aantal keer wat funky gaan ruiken en ook de smaak van het water minder lekker wordt. Of zelfs bacteriën bevat. Hoe fijn zou het zijn als je dat op magische wijze met een druk op de knop oplost? Met de Larq bottle kan dat. Deze high-tech fles is door UV-licht technologie namelijk zelfreinigend en zo’n 10.000 keer hygiënischer dan een gewone herbruikbare fles. Water erin, druk op de knop en na een minuut – jawel! – heerlijk, helder, hygiënisch water. Proost!
Play Video

-

Kabloem!

-

Leg eens een bommetje onder het traditionele Moederdag boeket. Ga voor Blossombs. Dat zijn kleurrijke bloem ‘bommetjes’, gemaakt van een biologische zadenmix van wilde bloemen. Gooi ze in je tuin, in een pot op het balkon of op een braakliggend stukje grond. En kleur de wereld met de mooiste wilde bloemen. Daar worden niet alleen moeders blij van, maar ook bijen en vlinders. Dus koop zo’n Blossombs Giftbox en … Kabloem!